Eigen boontjes doppen
Het is rond tien uur in de ochtend van woensdag 7 maart als facilitair manager Gerard Soetekouw zich meldt bij activiteitenbegeleidster Judith Gradussen. Gerard gaat haar een ochtend helpen met een activiteit op een woongroep voor ouderen met geheugenproblemen. Er staat een kookactiviteit op het programma, maar eerst wordt er gezamenlijk koffie en thee gedronken. Rustig opstarten en een praatje maken is belangrijk in de omgang met deze bewoners. Dan nodigt Judith de bewoners uit om met haar en Gerard samen te gaan koken. “De aardappels en bonen kwamen op tafel, de schorten werden uitgedeeld en toen konden we beginnen met het schillen van de aardappelen”, vertelt Gerard. “Iedereen had er zin in deze ochtend en we gingen vlijtig aan de slag”. Ondertussen vertelden de bewoners hoe het vroeger bij hen thuis ging als er voor wel 18 kinderen werd gekookt. Volgens hen kwamen de bonen vroeger altijd van het land en niet uit Senegal, zoals de bonen die op tafel lagen. Sowieso aten ze vroeger in de winter geen verse bonen, alleen uit de weckfles. En ook de aardappels kwamen gewoon van het land. “Ik kreeg van één van de bewoners de opmerking dat ik niet zo dik moest schillen” lacht Gerard. “Mooi aandachtspunt, want dat doe ik thuis ook altijd.” Na het schillen werden de aardappelen gewassen en in schijfjes gesneden en in een schaal gedaan met kookroom en geraspte kaas. Toen Judith de schaal eenmaal in de oven had gezet om te gratineren, ging het heerlijk ruiken in de huiskamer van de woongroep. “Toen waren de bonen aan de beurt. Ze moesten gedopt én gerengd worden”. Terwijl de boontjes kookten moest er opgeruimd worden. “De bewoners hadden duidelijk minder zin in afwassen en afdrogen, maar het hoort er nu eenmaal bij dus iedereen werd aan het werk gezet.” Gerard kijkt terug op een leuke en leerzame ochtend. “Mijn complimenten voor Judith dat ze met weinig middelen zo’n leuke activiteit weet te doen en de bewoners weet te boeien en te motiveren om mee te doen. Top!”
Gerard is niet de eerste manager die een dagje meeloopt op de werkvloer. Eerder draaide zorgmanager Maaike Kapoen mee met de zorgmedewerkers van de woontoren, waar ouderen wonen met lichamelijke problemen. En bestuurder Henk Swinkels hielp onlangs nog een dagje mee in de keuken van het zorgcentrum.